Безплатна доставка за поръчки над 50 лв!
Блог
Posted in

Вакса и помада за коса – как да изберем правилния за нас продукт?

Помада и вакса за коса – гид

Чудите се какво е значението на думата помада / вакса за коса? Тази статия ще ви предложи разходка в еволюцията на помадите, както и детайлна информация за характеристиките на този вид професионална козметика за коса.

Като потребител всеки един от нас търси най-доброто решение отговарящо на нуждите му. Често изпадаме в ситуации, в които трябва да изберем между два или повече сходни продукта, а това понякога е трудно. В тази статия ще се опитаме да поясним какво е вакса за коса или още позната като помада за коса, какви са нейните разновидности и техните характеристики.

Типове вакса за коса

Модата и стилът се завръщат циклично, и това се отнася и до грижата за косата. Едно от най-интересните исторически развития в областта на грижата за косата е еволюцията на помадите за коса. Тези продукти са преминали през невероятно път и са играли важна роля в стилизирането на мъжете и жените през годините. В следващите редове ще се постараем да обясним разликите между помада и вакса, между вазелинова помада/вакса и нейния съвременен заместител – водоразтворимата помада за коса.

Значение на термина „помада“

Помадата за коса, също позната ни и под името вакса за коса е продукт с дълга история, започваща от Римската Епоха. Първите стилизанти за коса са били правени от свинска мас смесена с натрошени ябълки – факт обясняващ и името помада (от латински pomumябълка / плод).

Истинската революция в историята на този стилизант за коса е откриването на вазелина в края на 19-ти век (виж petroleum jelly). Този изкуствен продукт както и негови заместители (примерно пчелния восък, ланолин и т.н.) са в основата на така наречената помада на маслена основа (oil based pomade) или както ние я наричаме за по-кратко вазелинова или маслена помада. В наши дни вазелинът, ланолинът и восъкът са все още широко използвани за направата на стилизиращи продукти за коса представляващи силни стилизанти, даващи блясък и в същото време гарантиращи повторно разресване. В нашия магазин можете да намерите Uppercut Deluxe Monster Hold и Reuzel Pink Heavy Hold Grease, които са добри примери за класически тип помада на маслена/вазелинова основа.

Тук е момента да уточним какво е помада и какво е вакса. През 20-ти век условно помади са стилизантите за коса на маслена основа, а тези съдържащи восък (wax) са наричани вакси. В наши дни двата термина са взаимозаменими, а техните характеристики (наличие/сила на блясък, сила на фиксация, текстура и леснота на измиване) зависят най-вече отделните брандове и специфичните продукти. Така например съществуват водоразтворими матиращи помади със силна фиксация, както и вакси със силен блясък и средно задържане.

Водоразтворима помада

С течение на времето и появата на нови суровини и технологии, концепцията за стилизиращи продукти за коса се променя. В търсене на нов тип продукт гарантиращ свойствата на класическите помади, на бял свят се появяват така наречените водоразтворими помади. Името им говори директно за тяхното основно свойство, а именно да се отмиват само с вода.

С напредъка на технологиите и научните изследвания, водоразтворимите помади станаха все по-съвършени и се наложиха на пазара на професионална козметика за коса. Въвеждането на нови формули и съставки, подобри фиксацията и устойчивостта на ваксите. В резултат на това, тези продукти за коса станаха популярни сред потребителите, търсещи стил, без да правят компромис с удобството.

Свойства на помадите

Класически помади и вакси

Нека започнем тази част на статията с класическата вакса за коса се отличава с:

  • Гъста консистенция
  • Бял, жълт или бежов цвят
  • Слабо до много силно задържане на косата
  • Среден до силно изразен блясък
  • Не изсъхват на косата и така позволяват многократно сресване

професионална козметика за коса
продукти за коса
козметика за коса
вакса за коса
помада за коса

Цветът, силата на задържане и консистенцията на този тип продукти за коса варират между различните продукти и производители. Основни предимства на класическите / вазелиновите помади са:

  • По-малкия брой химически съставки
  • Продуктът не изсъхва на косата, позволявайки нейното многократно разресване
  • Издържливост при изпотяване или мокрене

Като недостатъци на класическите / вазелинови помади можем да изтъкнем:

  • По-висок риск от нежелана кожна реакция
  • По-трудното отмиване

За потребители търсещи точно тези характеристики, класическата помада е чудесен тип продукт за коса, които няма нужда от заместител. Обикновено потребителите приемат и още една тяхна характеристика, а именно по-трудното им отмиване. За някои от тях това е предимство, тъй като биха използвали по-малко стилизант, а за други определен недостатък. За щастие марки като Reuzel и Uppercut Deluxe са помислили за този проблем и са разработили продукти и техники за премахване на тежки стилизанти.

Водоразтворимите помади

Водоразтворимите вакси за коса предлагат доста широк спектър от характеристики, вариращ според марката и модела:

  • От слабо до екстремно силно задържане
  • Матиращ, естествен или мокър ефект
  • Лесно нанасяне и стилизиране
  • Допълнително разресване с мокър гребен
  • Лесно отмиване дори само с вода

професионална козметика за коса
продукти за коса
козметика за коса
вакса за коса
помада за коса

Основни предимства на водоразтворимите помади са:

  • Лесно отмиване само с вода
  • Възможността да предлагат матов ефект
  • Липса на вазелин и потенциална кожна реакция от контакта с него
  • По-лесната работа с този тип продукти ги прави добри за потребители с малко опит

Като недостатъци на водоразтворимите помади можем да изтъкнем:

  • По-големия брой химични съставки и косвено по-високата цена
  • При определени продукти, изсъхването на помадата върху косата може да доведе до втвърдяване (обикновенно при нанасяне на повече от нужното количество вакса)
  • Някои помади биха били неустойчиви на изпотяване или мокрене

Днешните водоразтворими помади предлагат изцяло нов подход към стилизирането на косата. Те се активират с вода и се нанасят лесно, предоставяйки фиксация и контрол, без да оставят блясък (освен ако той не е основна харакеристика на дадения продукт). В наши дни избора на професионална козметика за коса е наистина впечатляващ. Конкуренцията между различните производители е много силна и това води до продукти за коса с разлинична сила на задържане, в комбинация или изключвайки блясък и наличие на приятен аромат.

Как да направим своя избор?

Както се опитахме да поясним в по-горните редове и вазелиновите и водоразтворимите помади имат своите позитиви и своите недостатъци. Изборът на вакса за коса е важен, тъй като съставките и качеството на продукта могат да варират. Определящ за избора фактор е нуждата на потребителя от конкретно свойство на помадата или нейното влияние на скалпа. Запомнете, че при кожно раздразнение е важно да спрете употребата на дадения козметичен продукт). Например силата на задържане, наличие или отсъствие на блясък, консистенцията на някой стилизиращи продукти за коса е същи решаваща – по-гъстите продукти са по-трудни за нанасяне и употреба. Ето какво бихме Ви посъветвали:

  • Ако не се притеснявате от мокрия ефект, по-трудното отмиване и ако не желаете потенциално втвърдяване на косата то ние бихме Ви препоръчали вазелинова помада за коса.
  • Ако нямате опит в работата с помади, държите на по-матов ефект или търсите лесно отмиване на продукта, то ние бихме Ви препоръчали водоразтворима помада за коса
Количка 0