Брада и мустаци: какво трябва да знаем и правим, за да ги отгледаме?

     Също както за своята коса, всеки един мъж трябва да полага грижи и за окосмението на лицето си. Eто защо ще отделим малко време, за да поговорим за добрите практики, които ще Ви помогнат да отгледате красиви брада и мустаци.Close up of man touching mustache

Търпение и постоянство

     Както за всяко друго начинание един мъж трябва да бъде постоянен и последователен. Вашите брада и мустаци няма да израстат за няколко дни и търпението ще бъде Ваш пръв другар. През първите 3-4 седмици не всеки сантиметър от брадата Ви ще бъде с мечтаната гъстота. Бъдете търпеливи и си дайте време. Ако генното Ви наследство Ви го позволява, след още няколко седмици резултатите ще са налице.

Хранене, почивка и стрес

     По време на сън организмът ни си почива. Доказано е, че брадата и мустаците Ви ще растат по-бързо, ако дадете на тялото си нужната почивка и качествен сън. Избягвайте стреса, тъй като той е сред главните виновници за косопада и забавянето на възстановителните процеси на тялото. Не забравяйте да се храните добре, тъй като това е основа на здравия организъм. Също както мускулите, Вашите брада и мустаци се нуждаят от храна, богата на протеини. Пийте вода – това ще помогне на организма Ви да се отърве по-бързо от токсините.

Измиване и сресване

     Както косата, така и брадата и мустаците обичат да бъдат измивани и разресвани. Всекидневното миене ще поддържа брадата Ви чиста и в добър вид. Ползвайте естествен сапун или специално разработени продукти като течния сапун на Mr. Bear Familly. Намокрете лицето си с топла вода, направете пяна между дланите и я нанесете, втривайки я в брадата и мустаците; използвайте върха на пръстите си като ексфолиант – това ще премахне по-лесно мъртвите кожни клетки. Ако сте достигнали нужната дължина, не се чудете дали да сресвате брадата и мустаците си – това ще премахне малките частици мъртва кожа и ще подсили космените фоликули. Изберете внимателно подходяща четка за брада или специален гребен за Вашите мустаци.

trimПодстригване

     Космите на брадата и мустаците не растат с еднаква бързина и за да постигнете перфектен резултат, е нужно да изравнявате тяхната дължина. Важно е да изберете визия, която Ви харесва и подхожда, и да работите за нейното постигане. Не забравяйте да намерите подходящ гребен за брада и мустаци, тънка права ножица или тример с подходящи накрайници.

Подхранване и стилизиране

   Добрите практики, описани в статията, дават резултати. Въпреки това пътят към красиви и здрави мустаци и брада минава неизбежно през подхранването и стилизирането им.

     Масло или балсам за брада? Преди всичко е важно да изясним, че има разлика между тези два продукта. Маслото за брада е продукт, който овлажнява кожата и подхранва косъма; той е получен при смесването на различни натурални и етерични масла с благотворно действие. Балсамът за брада от своя страна може да бъде описан като помада за брада, получена след затопляне и смесване на различни овлажнители (натурални и етерични масла) и уплътняващи продукти (ланолин, пчелен восък или вазелин). Освен като подхранващ продукт, балсамът ще Ви помогне да се справите с непослушните косми, както и да оформите брадата си. И двата продукта ще направят брадата Ви добре изглеждаща, подхранена и не на последно място добре ухаеща. Маслото и балсамът могат да бъдат ползвани както заедно така и поотделно.beardoil_1024x1024

     Твърда или мека вакса за мустаци? Ползването на вакса не е задължително, но определено ще Ви помогне да овладеете непослушните си мустаци. В повечето случаи основни съставки са етерични масла, ланолин, масло от шеа, пчелен восък, а понякога и вазелин. Изборът на натурални или изкуствени съставки, както и тяхното съотношение, определя и твърдостта на ваксата. Ако мустакът Ви е с по-тънък косъм, Ви препоръчваме по-меки вакси за мустаци като Beard Stache Wax на Mr. Bear Familly или Mo Wax na Uppercut Deluxe. За мустаци с по-дебел косъм или по-голяма дължина понякога се налага да се използва вакса със силно фиксиране. “Твърдите” вакси обикновено са по-трудни за употреба, но фиксиращите им способности ще държат мустака Ви в желаната форма цял ден. Ние Ви препоръчваме серията Mustache Wax на Mr. Bear Family.